Cuma, Mayıs 23, 2014

Tohumun Rüyası / Nalan Özdemir Eren - Sahar Bardaie

Yazar    : Nalan Özdemir Erem
Çizer    : Sahar Bardaie
Yayınevi : Sarıgaga Yayınları
Orijinal Dil : Türkçe
Orijinal Yayın Tarihi : 2014

'Tohum yaşamın kaynağıdır. Bir tohumun filizlenip topraktan başını uzatmasını ve zamanla büyümesini izleyen çocuk, yaşamdaki en büyük mucizeye tanıklık eder.'

Çocuk kitapları yorumlarıma yabancı kitaplar ile başlayacaktım ama haftasonu tanıştığım Tohumun Rüyası çok daha keyifli bir başlangıç yapabilmem için büyük bir şans oldu.

İki hafta önce, aylardır balkonda duran maydanoz ve dereotu tohumlarını ekmeye karar verdim. 13 aylık oğlum ne olduğunu anlamamasına rağmen, toprağa dokunma çabaları içinde ne yaptığımı seyretti. Farkında olmadan günlük ritüellerimize birini daha eklemiş olduk. Ve her sabah kahvaltıdan sonra ilk önce boş toprağı sonra usul usul büyüyen ince boyları sulamaya başladık. 



Evdeki küçük insana biraz olsun toprak kokusu vermeye çalışırken Tohumun Rüyası ile tanıştık. Kitap farklı bir yolla okuyucularına kavuşmuş. Sanırım kickstarter in Türk benzeri olan bir ayda projesi sayesinde raflardaki yerini alabilmiş. Gerek yola çıkışı, gerek yol boyunca başarmaya çalıştıkları ile sadece bir kitap değil aynı zamanda toprağa geri dönebilmemize dair bir yöntem oluşturmuş. Zor ama bir o kadar da keyifli bir yolcukluk olmuş gibi gözüküyor. Proje ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz askida kitap tan ulaşabilirsiniz. 

Hikaye bizlere unuttuklarımızı hatırlamamız için yardımcı olur iken, çocuklara tohumun yolculuğu ile ilk defa karşılaşma şansı veriyor. Yolculuk boyunca, tohumun yanısıra toprak, rüzgar, yağmur, zaman, ay, güneş, kuşlar, ağaç, yaprak, yeryüzü gibi birçok kavram ile karşılaşıyor insan. Ama ne yazık ki, bu kavramlara ne kadar yakın ve aslında ne kadar uzak olduğunu tekrar hatırlıyor. Sade dili çocuklarımıza bu yolculuğu tarif edebilmemiz için çok güzel bir yol oluşturuyor.

Kitabın hikayesi kadar resimlendirmesi de kuvvetli. Suluboya ve baskı tekniklerine benzer bir teknik ile resmedilmiş. Elinize aldığınızda sizin için özel olarak yapılmış hissini veriyor. Resmedilme tekniğinin net olmaması bana doğayı ve etrafımızdaki herşeyin birbiri ile akışkan bir bağ içinde olduğunu hatırlattı. 

Son olarak, her kitap ile birlikte bir miktar Kavılca Buğdayı (Kars) tohumu hediye ediliyor. Anladığım kadarı ile Türkiye'deki en eski tohumlardan bir tanesiymiş. Ne kadar ince bir düşünce... 

Bildiğim kadarı ile ufak kitapevlerinde satışa sunuluyor veya sarıgaga yayınları na mail atıp isteyebiliyorsunuz. Ben Akatlar'daki kidsnook'tan aldım. Başka bir kitapevi öğrenirsem ekleyeceğim. 

Hiç yorum yok: